Door LENO® dwars gelamineerd hout te gebruiken als bouwmateriaal in gebouwen, besparen we elk jaar 18.200 ton CO2. Om onze productie nog duurzamer te maken, hebben we een nieuwe verwarmingsinstallatie voor biomassa gebouwd.

Terug naar Mensen bij STRABAG

Simon

Simon is Technical Division Manager bij ZÜBLIN Timber. In dit interview vertelt hij over zijn levenslange passie voor hout als bouwmateriaal en waarom de campagne absoluut een houtbouwonderwerp moet bevatten.

Meten:
LENO® dwars gelamineerd hout als bouwmateriaal.
CO2 bespaard:
18.200 ton per jaar
  • Zonder hout - zonder mij!

Houtbouw mag niet ontbreken in deze campagne! Je sollicitatiebrief begon met deze gepassioneerde oproep.

Precies, en ik ben blij dat de Groep het ook zo ziet en houtbouw waardeert. De redenen liggen voor de hand: hout slaat CO2 op tijdens zijn hele leven of nuttige levensduur, dus niet alleen wanneer de boom in het bos staat, maar ook wanneer het is gebruikt om een gebouw te maken. Bij de productie van andere bouwmaterialen wordt niets opgeslagen; in feite wordt er extra CO2 uitgestoten.

Wat draagt houtbouw bij aan het duurzamer maken van de Groep?

Door LENO® dwars gelamineerd hout te gebruiken als bouwmateriaal in gebouwen, besparen we elk jaar 18.200 ton CO2. Om onze productie nog duurzamer te maken, hebben we een nieuwe biomassaverwarmingsinstallatie gebouwd. Hiermee recyclen we het houtafval dat tijdens het productieproces ontstaat en gebruiken we het voor verwarming.

Wat maakt je enthousiast over je werk en houtbouw?

De diversiteit van mijn werk en de diversiteit van hout als materiaal. We hebben het volledige scala van de bouw in ons vakgebied gecombineerd. Van losse planken, die in onze eigen productiefaciliteit in Aichach worden verwerkt tot complexe bouwelementen, tot spectaculaire houtbouwprojecten in Duitsland en het buitenland, tot kant-en-klare gebouwen van hout.

Hoe ben je bij ZÜBLIN terechtgekomen?

Ik ben in 2013 bij ZÜBLIN Timber begonnen als constructie-/projectmanager in kant-en-klare houtbouw en heb het "klassieke" carrièrepad gevolgd via Senior Construction Manager naar Technical Division Manager. Mijn opleidingstraject was echter allesbehalve klassiek...

Ik liep op 15-jarige leeftijd stage als timmerman en vervolgde mijn opleiding tot meester-timmerman. Na een paar jaar in de timmerindustrie studeerde ik af als civiel ingenieur en na een uitstapje naar de bouw kwam ik bij ZÜBLIN Timber terecht. Ik wilde gewoon weer met het prachtige materiaal hout werken!

Welke kwaliteiten moet je hebben om, net als jij, bij te dragen aan een duurzamere toekomst?

Als je succesvol wilt zijn, op welk gebied dan ook, heb je passie nodig! Dit is ook het advies dat ik aan jonge collega's zou willen geven: zoek een vakgebied waar je gepassioneerd over bent! Voor mij is dat duidelijk de passie voor het materiaal hout zelf, maar ook de fascinatie voor wat je van hout kunt maken met ervaring, vakmanschap, technologie en inzet.

En als er één ding is dat ik kan doorgeven aan jonge professionals, dan is het wel het belang van teamwork. Uitdagingen kunnen effectiever in teamverband worden opgelost en op dit moment is er nauwelijks een grotere uitdaging dan klimaatverandering.

Ik weeg 18.200 ton - Simon, divisiemanager