Ik wilde eerst een andere richting op, maar besloot toen voor de bouw te gaan. Vandaag de dag ben ik heel blij dat ik dat gedaan heb!

Gesa
Werfleider
Terug naar Mensen bij STRABAG

Gesa is Werfleider bij ZÜBLIN.

Geen spoor van dagelijkse sleur. In plaats daarvan is haar routine: Afwisseling. Uitdaging. Vooruitgang. Een baan als werfleider kan divers zijn, ook voor vrouwen. Want: het zijn de vaardigheden die tellen, niet het geslacht! Werfleider Gesa onthult wat deze vaardigheden zijn, vertelt over haar eigen carrière en deelt haar ervaringen.

  • Ik ben in 2014 begonnen als werkstudent. Sindsdien heb ik als werfleider gewerkt aan de meest uiteenlopende interessante projecten in Hamburg, Keulen en München.

Was het altijd al je doel om in de bouw te werken?

Mijn ouders en grootouders komen uit de bouw. Aanvankelijk wilde ik een andere richting op en helemaal niet in de bouw werken, maar geneeskunde studeren. Maar omdat ik de vele semesters die ik moest wachten niet wilde uitzitten, ben ik begonnen met mijn studie civiele techniek. Daar ben ik vandaag heel blij mee.

Hoe en wanneer ben je bij ZÜBLIN gekomen?

Ik ben geboren in Hamburg, opgegroeid in Berlijn, heb mijn eindexamen gedaan in Essen, heb civiele techniek gestudeerd in Aken en ben afgestudeerd met een master. Een vriend werkte destijds als student-stagiair bij ZÜBLIN en hij vond het leuk, dus solliciteerde ik ook. Uiteindelijk ben ik in 2014 als werkstudent begonnen. Sindsdien heb ik aan de meest uiteenlopende interessante projecten gewerkt in Hamburg, Keulen en München.

Is je baan als werfleider wat jij je ervan had voorgesteld?

Door mijn ouders wist ik al veel over de bouwsector. Als werkstudent kon ik nog betere inzichten verkrijgen en een goed beeld krijgen van mijn huidige job. In het begin was het ongebruikelijk om uitsluitend met mannen te werken en moest ik mijn "mannetje" staan. Dit kwam echter niet alleen door mijn geslacht, maar ook door mijn leeftijd. Ik was aanzienlijk jonger dan veel van mijn collega's.

  • Onder de ingenieurs is het geen onderwerp van discussie dat jij jezelf als vrouw meer moet bewijzen.

Hoe zit het met diversiteit?

Eigenlijk had ik meer vrouwen op mijn werkplek verwacht. Op de universiteit was de verhouding tussen vrouwen en mannen ongeveer 40% tot 60% (als je de industrieel ingenieurs meetelt). Helaas vind ik deze verhouding in de praktijk niet altijd terug in mijn projecten en functies binnen de Groep.

Waren er bijzondere uitdagingen voor jou als vrouw op de bouwplaats?

Onder de ingenieurs is het geen onderwerp van discussie dat jij jezelf als vrouw meer moet bewijzen. Op de bouwplaats was er echter ooit een werfleider van een onderaannemer die blijkbaar iets tegen vrouwen in de bouw had en altijd naar mijn projectmanager ging met zijn vragen, in plaats van rechtstreeks met mij te communiceren. Ik heb dit zowel bij de betreffende werfleider als bij mijn projectmanager aangekaart. Mijn projectmanager zorgde ervoor dat de rollen duidelijk waren en communiceerde dit ook direct. De werfleider besefte al snel dat hij alleen vooruitgang kon boeken als hij zich tot mij wendde en dat ik goed ben in mijn werk. En uiteindelijk zei hij zelfs tegen mijn divisiemanager dat het een geweldige samenwerking met mij was geweest. Gelukkig was dit tot nu toe de enige hindernis die ik in deze context ben tegengekomen.

  • Als werfleider dragen wij een grote verantwoordelijkheid voor het succes van een bouwproject en moeten daarom proactief kunnen handelen en beslissingen nemen.

Wat moet je meebrengen om goed werk af te leveren als werfleider?

De basis is een succesvol afgeronde opleiding bouwkunde of civiele techniek. Daarnaast moet je beschikken over teamgeest, assertiviteit, een onafhankelijke manier van werken en goede organisatorische en communicatieve vaardigheden. Een ander pluspunt: openstaan voor innovatie.
 
Als werfleider dragen wij een grote verantwoordelijkheid voor het succes van een bouwproject en moeten daarom proactief kunnen handelen en beslissingen nemen. Daarom is initiatief nemen en verantwoordelijkheidsgevoel hebben essentieel voor de job. We moeten ons snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en uitdagingen. Zodoende oplossingen vinden om het bouwproces te optimaliseren en het project op tijd en binnen het budget te houden.

Wat motiveert je het meest in je werk?

Ik vind het erg leuk om met mensen te communiceren en te werken. Ik word elke ochtend wakker en denk: "Jej! Ik kan aan het werk!". De dagelijkse vooruitgang is een andere motiverende factor. In mijn werk zie je elke dag wat er wordt gemaakt en aan het eind heb je een afgebouwd gebouw. Ik hoop dat ik het plezier in mijn werk nooit zal verliezen.

Welke carrièretip wil jij jongeren geven?

Begin zo vroeg mogelijk in de praktijk in de vorm van een studentenjob. Ik wou dat ik hiermee in de eerste semesters van mijn bachelor was begonnen, dan waren veel dingen zeker makkelijker voor mij geweest. Maar de algemene regel is:
doe wat je leuk vindt, alleen dan zul je goed en succesvol zijn in wat je doet.

Wat is je missie voor de toekomst?

Ik wil jonge mensen motiveren om naar de bouwplaatsen te gaan. Werken als werfleider op een bouwplaats is zo afwisselend. Geen dag is hetzelfde en je weet 's ochtends zelden hoe de dag zal verlopen. Dat maakt het voor mij persoonlijk zo leuk en uitdagend.

Bekijk de video om meer inzicht te krijgen in Gesa's werk:

Nahaufnahme einer Bauleiterin mit ZÜBLIN-Bauhelm.
Werfleider bij ZÜBLIN.