Ik ben er trots op dat ik betrokken ben geweest bij het creëren van een gebouw dat het milieu beschermt en nieuwe normen stelt in de Groep door gebruik te maken van bouwmaterialen die hulpbronnen sparen en een lage CO2-voetafdruk hebben.

Terug naar Mensen bij STRABAG

Michael

Als Technical Division Manager is Michael verantwoordelijk voor de bouw van het Innovation Center, het nieuwe hoofdkantoor van de Groep in Stuttgart. In dit interview vertelt hij over de uitdagingen waarmee hij tijdens de planningsfase werd geconfronteerd en geeft hij tips voor jonge professionals.

Project:
Innovation Center Stuttgart
Meten:
CO2-reducerend beton
CO2 bespaard:
1.050 ton
  • Elke keer als ik mijn cijfer zie, namelijk een besparing van 1.050 ton CO2, ben ik weer onder de indruk.

Hoe kijk je terug op de bouw van het Innovation Center?

Ik ben er trots op dat ik betrokken ben geweest bij het creëren van een gebouw dat het milieu beschermt en nieuwe normen stelt in de Groep door gebruik te maken van bouwmaterialen die grondstoffen besparen en een lage CO2-voetafdruk hebben. Het was een buitengewoon project, vooral omdat we ons pas kort voor de bouw op duurzaamheid richtten. We hadden de overeenkomst met de hoofdaannemer al klaar en ondertekend, en we keken ernaar uit om deze belangrijke mijlpaal met succes te voltooien.

Maar juist toen kregen we de taak om maatregelen te onderzoeken om de duurzaamheid te verbeteren voor de bouw, de exploitatie en de eventuele latere ontmanteling. Dat zette ons ruim drie maanden terug en vergde wat extra inspanning van onze kant. Maar we hebben er enorm veel van geleerd en nieuwe kennis opgedaan waar we bij toekomstige projecten profijt van zullen hebben. Al met al was het dus absoluut de moeite waard en elke keer als ik mijn cijfer zie, namelijk een besparing van 1.050 ton CO2, ben ik weer onder de indruk van wat mijn team en ik hebben bereikt. Het is een geweldig gevoel!

Wat boeit je aan je baan?

Ik ben meteen na mijn afstuderen begonnen bij de STRABAG Group. Ik begon bij de divisie "Zentrale Technik" met planningstaken. Daarna maakte ik de overstap naar een operationele eenheid en werkte ik eerst als Site Manager en later als Project Manager. Ik kreeg geleidelijk aan steeds meer verantwoordelijkheid, altijd aangemoedigd, maar ook uitgedaagd. Dit motiveerde me enorm en met het project "Opernturm" in Frankfurt kwam mijn droom om betrokken te zijn bij een hoogbouwproject uit. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk het is om jonge collega's in staat te stellen stappen te zetten in hun ontwikkeling en hen carrièreperspectieven te laten zien binnen de Groep.

Tegenwoordig ben ik divisiemanager en opereer ik in mijn vakgebied bijna als een zelfstandig ondernemer. Ik kan mijn eigen beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen en daar put ik veel energie uit. Dat helpt me door stressvolle tijden heen.

Hoogbouw is mijn belangrijkste gebied gebleven. Vorig jaar nog kon ik een opdracht geven voor een project in Frankfurt en momenteel werk ik aan een hoogbouwcomplex in München. Met deze megaprojecten dragen we vooral een grote verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Dat is heel zinvol en motiverend in mijn dagelijks werk.

Wat zou je willen doorgeven aan jonge collega's die net aan hun carrière beginnen?

Wees bereid om nieuwe dingen te proberen en je doelen na te streven, zelfs als je een omweg of twee moet nemen! Het zijn deze omwegen en het beheersen van nieuwe en onvoorziene uitdagingen die ervoor zorgen dat je persoonlijke ontwikkelingspad kaarsrecht en zonder obstakels blijft.

Wees altijd bereid om je technisch en persoonlijk te ontwikkelen - Werk Aan Je Vooruitgang. Levenslang leren, de implementatie van nieuwe technische ontwikkelingen en de toepassing van innovatieve tools en wederzijdse waardering onder collega's vormen de basis voor een boeiend professioneel leven waarin je je nooit verveelt.

#iworkonprogress Video - Michael, divisiemanager