Een eigen betoncentrale maakt je onafhankelijk in termen van tijd, het verlaagt de kosten en voorkomt onnodige vrachtwagenritten tussen de betoncentrale en de bouwplaats. Tijd, geld en uitstoot bespaard - beter dan dat wordt het niet!

Terug naar Mensen bij STRABAG

Alexander

Alexander is veiligheidsspecialist en duurzaamheidscoördinator bij ZÜBLIN. In dit interview vertelt hij ons hoe plastic kan worden gebruikt om beton te besparen en hoe het hem van de pitstraat naar de bouwplaats bracht.

Project:
Gezondheidscampus Lörrach
Meten:
Mobiele betoncentrale en recycling holle lichamen.
CO2 bespaard:
650.000 kilo

Hoe help jij ons bedrijf duurzamer te maken?

Als duurzaamheidscoördinator voor mijn projecten stel ik preventieconcepten op voor bijvoorbeeld geluid en stof, informatie over bodem- en grondwaterbescherming of maatregelen voor geoptimaliseerde logistiek voor omwonenden. Tijdens regelmatige inspecties op locatie ondersteun ik mijn collega's bij de implementatie van deze concepten. Onder leiding van onze Sustainability Officer werken we als een team aan het bevorderen van de duurzaamheidsstrategie van de Groep in de regio van Karlsruhe.

Heeft duurzaamheid tot nu toe een rol gespeeld in je professionele leven?

Ik kan niet echt zeggen dat dat zo is. Ik heb industrieel ingenieur gestudeerd met een focus op vastgoed en in die tijd heb ik in de racerij gewerkt, waar ik de veiligheidsconcepten voor de pitstraat ontwikkelde en ter plekke moest implementeren. Het racecircus toerde door heel Europa - er was niets duurzaams aan! Ik ben des te blijer dat ik nu echt een verschil kan maken en dat mijn ideeën en kennis worden gewaardeerd en gehoord!

650.000 kilo CO2-reductie is behoorlijk indrukwekkend. Welke maatregelen zitten er achter "jouw" cijfer?

Voor de campagne mag ik het gezicht zijn van het project "Lörrach Gezondheidscentrum" in Baden-Württemberg (centraal ziekenhuis met ongeveer 700 bedden en het aangrenzende Centrum voor Geestelijke Gezondheid met ongeveer 145 bedden). De CO2-besparingen zijn het resultaat van twee innovatieve componenten.

Ten eerste heeft ZÜBLIN op verzoek van de opdrachtgever een volledig nieuw procedé toegepast voor de ruwbouw van de centrale kliniek, waardoor in totaal 3.000m3 minder beton is gebruikt: holle lichamen van gerecycled kunststof zijn opgehangen tussen twee lagen wapening en het beton vloeit rondom. Het team heeft waardevolle ervaring opgedaan met dit proefproject en de methode kan hopelijk snel worden toegepast in andere bouwprojecten.
Een eigen centrale maakt ons onafhankelijk in termen van tijd, het verlaagt de kosten en voorkomt onnodige vrachtwagenritten tussen de betoncentrale en de bouwplaats. Tijd, geld en uitstoot bespaard - beter dan dat wordt het niet!

Welke kwaliteiten heb je nodig om bij te dragen aan een duurzamere toekomst?

Proactiviteit, communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Een heel belangrijk onderdeel van mijn werk is informeren en inspireren. Weerstand tegen verandering kun je het beste overwinnen met goede informatie, en ik wil mijn collega's op de bouwplaats besmetten met mijn enthousiasme voor duurzaamheid. En je moet ongemakkelijke paden durven te bewandelen: Durft de afdelingsmanager een offerteberekening in te dienen die misschien iets duurder is, maar waar tegenover staat dat het project veel milieuvriendelijker kan worden uitgevoerd? Is de projectleider bereid om processen zo aan te passen dat ze misschien iets langer duren, maar in ruil daarvoor aanzienlijke hoeveelheden CO2 worden bespaard?

  • Als we de doelen die we ons gesteld hebben willen bereiken, dan moeten we durven - ieder van ons!

video #iworkonprogress - Alexander, projectingenieur & duurzaamheidscoördinator